Варненският окръжен съд облекчи мярката за задържане на на бизнесмена Данаил Славов - Дидо Дънката и от „постоянен арест" му наложи парична гаранция на стойност 200 000 лв.

Данаил Славов обаче ще остане в ареста до вторник, тъй като прокуратурата ще протестира решението.

ВОС потвърди основанията си, че няма опасност строителният бизнесмен, който е работодател на повече от 1000 души, да се укрие.

Съдът се запозна и с решенията на две съдебни инстанции по административно дело, водено през 2008 година срещу фирма на Славов за източване на ДДС в големи размери. Това производство е приключило в негова полза.

Според магистратите няма опасност бизнесменът да извърши друго престъпление

Докато съдът гледаше мярката за неотклонение, пред сградата се бяха събрали над 50 души в подкрепа на бизнесмена - предимно негови работници.

Това е втори път, когато съдът гледа молба за промяна на мярката, но на 18 май съдът не уважи искането на Славов не бе уважено.
Припомняме, Славов бе арестуван при операция „Медузите" заедно с бившия председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Двамата, заедно с прокуриста на "Градски транспорт " ЕАД Пенчо Пенчев и с главната счетоводителка на транспортната фирма Йоанна Иванова са разследвани затова, че през периода от 2003-та до 2007 година във Варна са участвали в престъпна група, която сключвала неизгодни сделки за автобуси за градския транспорт.

На 25 май Варненският апелативен съд пусна Борислав Гуцанов под домашен арест. Съдът прецени, че няма опасност бившият председател на ОбС да се укрие, а тъй като вече не заема поста, не може и да повлияе на разследването.