Прокурор Димитър Захариев, който бе задържан за участие в групата на Камен Балбузанов - Куката, ще бъде под домашен арест.

Решението е на Специализирания наказателен съд, където се гледа мярката му за неотклонение. На свобода срещу "подписка" излиза и другият задържан по подозрение за участие в групата - Мирослав Минков, служител от ГД "Изпълнение на наказанията".

Припомняме, плевенският прокурор Димитър Захариев бе задържан в Съдебната палата в София по подозрение, че е участвал в Организираната престъпна група за рекет на Камен Балбузанов - Куката и за изнудване. Той е разследван за заплаха към колежка с думите: "Ти няма ли да черпиш, че ще ставаш вдовица? Кажи на твоя мъж да внимава какво прави и говори, защото като излезе Куката от затвора, ще го убие."

Определението на съда подлежи на обжалване и протест.

Припомняме, прокурорът Димитър Захариев е подсъдим и за оказване на натиск върху свидетел по делото "Октопод". По предложение на Сотир цацаров през юли 2015 г. ВСС е отстранил от длъжност Захариев. Цацаров е внесъл и друго предложение - за освобождаване на Захариев като прокурор, защото е участвал в охранителна фирма, което представлява търговска дейност. Впоследствие, обаче, плевенският прокурор е напуснал фирмата и е продължил да работи в прокуратурата

Преди седмици обаче една от националните телевизии излъчи разследване, в което се вижда ясно, че прокурорът "другарува" с охранители самопредлагащи своята опека. Малко по-късно дойде и и ареста му. 

Името на Камен Балбузанов - Куката се свързва с това на издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис - Таки и разпространението на наркотици на "Слънчев бряг". Името на Куката е спрягано и до това на Антон Милтенов - Клюна, който държеше част от наркопласьорите в София.

Срещу Куката са извършени две покушения в Плевен през 2008 и 2009 година, като при второто той бе прострелян четири пъти. За последен път името на Камен Балбузанов излезе по медиите, когато срещу него бе извършено нападение в дискотека в Несебър.