СГС с председател Антон Станков не уважи желанието на обвинението за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" на Антон Савов, 35-годишен.

Срещу него са повдигнати обвинения по чл. 354 ал. 2 и чл. 339 от НК, за извършване на тежки престъпления, укриване на наркотици, взривно вещество и боен пистолет с пет патрона.

Припомняме, в камина, намираща се в двора на жилищната кооперация, където живее Антон Савов, на 9 ноември 2006 година са намерени боен пистолет с пет патрона, наркотици и взривни вещества.

Три дена по-късно Антон Савов - Тони Дебелия доброволно се предава в ГДБОП, където му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за 72 часа.

Той е смятан за един от най-приближените на небезизвестния Златомир Иванов - Златко Баретата.

Срещу Антон Савов има и друго обвинение, свързано с изнудване на ирански гражданин, извършено през 1999 година със съучастие със Златко баретата.
Изнудването на Мохамед ал Хирш е било придружено със заплаха за убийство.

Преди началото на съдебното заседание, което се забави с около час, Антон Савов отговори откъслечно на журналистически въпроси, свързани с хода на делото.

Той уточни, че камината в двора, където са намерени оръжието, наркотиците и взривното вещество, е на изключително достъпно място.

Всеки може да си изпусне вътре незаконния пистолет. Само труп дето не намериха вътре, коментира още той.

Савов не пожела да отговори на въпроса дали някой му има зъб, за да го накисне, като не пропусна възможността „някой доброжелател" да е подал сигнал, където трябва.

На въпрос за близостта му със Златко Баретата той уточни, че двамата имат много добри отношения и се познават от 11-12 години.

В хода днешното съдебно заседание прокурорът по делото поиска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража", като се аргументира, че обвиняемият Антон Савов - Тони Дебелия демонстрира престъпна активност с висока степен на опасност за обществото.

На въпроса на съда има ли разрешение за носене на оръжие подсъдимият уточни, че по принцип има, но му е отнето преди шест месеца от началника на местното РПУ по местоживеене.

Защитата на обвиняемия на свой ред се аргументира, че няма достатъчно доказателства, че намереното оръжие, наркотици и взрив принадлежат на неговия подзащитен.

Защитата се аргументира, че в кооперацията, където живее Антон Савов, живеят още няколко пълнолетни лица и оръжието наркотиците и взривът биха могли да са на всеки.

Ето защо настоявам да не бъде продължавана мярката за неотклонение „задържане под стража", а моят клиент да получи друга, по-лека мярка, каза защитата.

След като изслуша аргументите на защитата и прецени доказателствата по делото, съдът взе решение за промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража" в друга по-лека мярка „подписка".