Наказание година и половина "Лишаване от свобода получи 32-годишен ръководител на организирана престъпна група за трафик на хора в Русе. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в града.

Групата се състояла от петима души на възраст между 31 и 42 години. Тя действала на територията на страната в периода от 16 декември 2021 г. до 13 ноември 2022 година. Целта ѝ била превоз и извеждане от България на нелегални мигранти към страни от Централна и Западна Европа. Закупени били и няколко автомобила, в които обвиняемите изградили тайници.

В периода 10 февруари - 13 ноември 2022 г. трафикантите опитали на няколко пъти да преведат през ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Дунав мост 2" - Видин, и ГКПП "Дунав мост" - Русе, няколко групи чужди граждани, част от които непълнолетни, укрити в няколко автомобила. Превозните средства и мигрантите са задържани.

Ръководителят на ОПГ-то получавал информация за нелегално преминали на територията на страната чужди граждани - основно от Сирия и Афганистан, които искали да бъдат превозени от различни места, намиращи се близо до южната граница на България или София, до северната граница и изведени в Румъния, допълват от Държавното обвинение.

Участниците в групата разпределили и задачите си. Някои от тях трябвало да закупят и да изградят тайници в автомобили. Други шофирали превозните средства, като били охранявани с пилотни коли от останалите участници в схемата.

Окръжният съд в Русе одобрил постигнатите между прокуратурата и защитата на подсъдимите споразумения. Така другите трима участници са получили условни присъди от две години затвор с четири години изпитателен срок. Те са глобени и с по 5000 лева.

Петият участник в групата, който е на 31 години, се укрил още при започване на разследването. Спрямо него е издадена европейска заповед за арест, но досега той не е открит.

Припомняме, че през януари 2023 г. остави за постоянно в ареста двама мъже, опитали се да преведат трафиканти през ГКПП Дунав мост. Малко след това те бяха привлечени като обвиняеми. 

Дадоха на съд двама мъже, опитали се да прекарат мигранти през Дунав мост Русе

Дадоха на съд двама мъже, опитали се да прекарат мигранти през Дунав мост Русе

Чужденците били укрити в специални тайници на автомобил