Организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация в страни от Западна Европа бе разбита от полицията.

В операцията са взели участие служители от Граничен полицейски участък- Варна при Регионален граничен сектор- Бургас, НСлС, Окръжна прокуратура - Врана и Федералната криминална служба в Хамбург, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От 2005 г. групата е извеждала български гражданки предимно в Германия и Франция. Работата по изобличаване и задържане на престъпната организация е започнала след оперативен сигнал, получен в ГДГП.

В резултат на активно сътрудничество със службите в Германия е била разменена подробна информация в двете посоки за членовете на групата и дейността им.

На 12 юли на територията на Варна са задържани главният организатор и двама от съучастниците му. Срещу Н.С. /38 г./, Г. Б./30 г./ и П.Н./36 г./, тримата от Варна, са повдигнати обвинения, като срещу Н.С. е взета постоянна мярка за задържане, останалите двама са освободени под гаранция от по 50 000 лева за всеки.

При обиски в домовете им са открити доказателства, разкриващи престъпната им дейност. Разпитани са свидетели- жертви на трафика, осъществяван от групата.

До момента са установени 14 жени, които са проституирали в Германия, като половината от тях са отишли там доброволно. Групата набирала кандидатки с обещания за работа като бавачки на деца, камериерки, или пък са набелязвали жени, които са изпадали във финансова зависимост от тях.

Жените били предимно от Варна и близките области. В базата на главния организатор на трафика в Хамбург групата е набирала клиенти за момичетата чрез обяви във вестник.

Досега е изяснено, че част от парите, придобити от престъпната дейност, са били изпирани чрез схема за внос на автомобили втора употреба, предназначени за продажба. До момента разследващите са установили 23 автомобила, внесени по тази схема.

Част от парите са препирани и чрез закупуване на недвижими имоти, предимно във Варненско.

Следствените действия срещу престъпната група продължават.