При съвместна акция на Национална служба Сигурност и антимафиотите от ГДБОП са неутрализирани два интернет-сайта.

Сайтовете проповядвали радикален ислямизъм и промяна на конституционния ред на България, съобщи МВР.

При съвместните действия на служители от НСС,  ГДБОП-НСП и Столична следствена прокуратура са задържани четирима души.

В сайтовете се пропагандира промяна на конституционно установения ред в страната и замяната му с т. нар. Държава на Шериата, уточняват от пресцентъра на МВР.
В помощ на операцията се включили и психолози от "Института по психология" на МВР.

Четиримата задържани са свързани с учредения през 2006 г.  "Съюз на мюсюлманите в България". 

51-годишният А.Х. е лидер и водеща фигура в незаконната дейност, маскирана зад регистрирания по българското законодателство съюз. (По непотвърдена информация А.Х. е Али Хайрадин - бивш софийски мюфтия)
Той е  свързан с йорданския гражданин Ахмад Муса, който беше експулсиран от страната ни през 2000 г. за създаване на структура на ислямската радикална организация "Мюсюлмански братя".

Другият задържан по време на акцията е 51-годишната А.Д., която е  духовна съпруга на А.Х.
Нейната задача е била да събира материали от чеченски сайтове, след което да ги превежда на български език и да ги публикува на специализирания сайт.

Задържан е администраторът на единия от сайтовете - 27-годишният М.А. и 37-годишната М.Г.
Жената, повлияна от проповедите на А.Х. е приела исляма и е създала друг ислямистки сайт, в който се пропагандира уахабизъм - идеологията на съвременния тероризъм и идейна основа на организацията  "Ал Кайда".

В публикуваните текстове се проповядва радикална форма на  "джихад"- свещена война срещу всички, неприели исляма за своя вяра. В сайта се призовават мюсюлманите в целия свят да подпомагат войната с неверниците чрез физическа сила, пари и оръжие.

Служителите на НСС и ГД БОП са насочили усилията си към постоянно наблюдение на българското интернет пространство, за да не бъде допусната възможността то да се превърне в проводник на терористични идеи, религиозна омраза и нарушаване на установения в страната траен етнически мир и религиозна толерантност.

На задържаните е наложена мярка за неотклонение за 72 часа. По случая е образувано следствено дело в Столична следствена служба.
Работата за установяване на други съпричастни към престъпната дейност продължава- съобщават от НСС и ГДБОП.

Междувременно стана ясно, че секретарят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов е отрекъл то да  има отношение със създадения през 2006 г. Съюз на мюсюлманите в България.
Хафъзов коментира пред БНР, че Али Хайрадин , когото той познава като бивш служител на мюфтийството, (бел. ред. Хайрадин бе районен мюфтия на София), никога не би проповядвал радикален ислям. След заседание на Висшия мюсюлмански съвет мюфтийството ще излезе с официална позиция по случая, уточнил още Хафъзов.