При съвместна акция на русенските и гюргевските гранични полицаи е била разбивата трансгранична престъпна мрежа за трафик на хора по направление Турция - България - Румъния - Франция, предаде ruseinfo.

В средата на месец януари тази година е получена информация, че на територията на Република България се развива и осъществява дейността си мрежа за нелегален трафик на хора. Тя има за задача прехвърлянето на група турски граждани от територията на България до Франция.

Осъществен е постоянен обмен на информация с българските полицейски власти, които проследяват групата на територията на страната, като румънските гранични полицаи определят начина за осъществяване на акцията.

На 29 януари в 3.30 часа граничните полицаи в Румъния залавят 7 души на около 500 м. от полицейски пункт в граничната зона.
Те не могат да оправдаят своя престой там по никакъв начин.

Установява се, че групата се състои от 6-ма турци и 1 българин. Те се опитвали да заобиколят ГКПП-то с оглед избягване проверките. След близо 40 минути са хванати още 2-ма български граждани.

Оказва се, че българите са събрали по 6 000 евро от всеки турчин аз нелегалното и прекарване.

На 24 януари те са влезли у нас и са придобили фалшиви български документи за самоличност. Те трябвало да се използват при напускане на Румъния и влизане в Шенгенското пространство.

Българите са транспортирали турците до ГКПП-то. В нощта на 28 срещу 29-ти януари те преминават русенското ГКПП. Двама от българите с микробус влизат легално в Румъния.

Българите - Светослав А., Радостин Руменов Г. и Галин Х., веднага са разпитани от прокурор. Същите са с наложена мярка "задържане под стража за 24 часа", която впоследствие със съдебно решение е удължена до 29 дни. Работата на съда и полицията по случая продължава.