Специално сформираният съвместен екип за разследване (СЕР) на няколко държави членки на ЕС, Евроджаст и Европол разби мащабна международна организирана престъпна група за незаконно превеждане на чужди граждани от страните Афганистан и Пакистан в ЕС.
Престъпната група оперирала на територията на 5 държави членки - България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания.
Съвместният екип за разследване беше сформиран през месец март тази година между властите на петте държави членки.

Установено е, че групата транспортирала незаконните мигранти чрез автомобили, в които имало изградени специални тайници, с цел да не бъдат установени при извършване на проверки от граничните власти. Към момента се събират и доказателства, уличаващи групата в "пране на пари".

В България се провежда разследване под ръководството на Специализираната прокуратура на територията на градовете София, Враца и Ловеч.
До момента са извършени 24 претърсвания, 17 от които с предварително разрешение на Специализирания наказателен съд, а 7 при условията на неотложност.
До момента са задържани общо 42 лица. В България задържаните са 7
. Те са били арестувани в изпълнение на издадени европейски заповеди за арест (ЕЗА) по искане на Белгия и Франция. В Белгия са задържани 13 лица, а във Великобритания задържаните лица са 22.

Разследването срещу организираната група е започнало през 2016 година във Великобритания и Холандия. Властите там бързо разбират, че групата действа на територията и на други държави членки. Така се стигнало и до участието на България в разследването. Действията у нас започнали в началото на месец март от Специализираната прокуратура.

Самата операцията е логистично подпомогната от Европол. Европейската служба е предоставила информация за особеностите при разследването в различните правни системи. Европол участва и в операцията по залавянето на членовете на групата чрез анализ и обмен в реално време на информацията, което координирало действията на органите на реда.

Създаден е и координационен център в рамките на Евроджаст с участие на всички национални бюра на заинтересованите държави и аналитичния отдел на Евроджаст, който продължава да работи в момента и координира действията на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания.

Действията по случая продължават.