Депо за префасониране и преработка на хероин, амфетамини и марихуана бе разбито от служители на ОДП - Бургас при полицейска операция на 6 срещу 7 февруари, проведена под прякото ръководство на Окръжна прокуратура Бургас.

Директорът на ОДП - Бургас - комисар Павлин Димитров съобщи на пресконференция подробностите около този случай.

При извършеното претърсване на жилището е намерен богат оръжеен арсенал: ловна пушка - турско производство 12-ти калибър с боеприпаси към нея, три автомата "Калашников" (единия - калибър 5,45 мм, а другите - 7,62 мм.), самоделно изработено оръжие с оптически прицел - калибър 22 мм, седем пистолета (единият, от които самоделно направен - 22 калибър) марки : ЧЗ, "Макаров", "Валтер", "МАН", Браунинг", оптически прицел, огнепроводен шнур с две тротилови шашки, електродетонатори, множество боеприпаси от различни калибри, три електронни устройства, пет гранати, цялостно оборудване за разфасоване и дозиране на наркотичните вещества.

В депото са открити над 10 кг наркотични вещества - сред които 2.300 кг амфетамин, приготвен за продажба и около 160-170 гр таблетки от синтетичната дрога; хероин - около 1 кг, размесен и готов за улична продажба и още половин килограм чист хероин; около 1 кг марихуана и приблизително 5 кг вещества за пълнеж, с който наркотиците се примесват. Пазарната стойност на задържаните наркотични вещества е около 800 000 лв.

С.Х. и П.П. са задържани с прокурорско постановление за срок от 72 часа. За задържаните са повдигнати обвинения за придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества и за придобиване и държане на взривни, огнестрелни оръжия или боеприпаси, без разрешително.

Вероятно утре ще бъде направено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо двамата мъже, съобщи окръжният прокурор г-н Ангел Ангелов, цитиран от пресцентъра на МВР.
Той благодари на полицейските служители за добрата координация и отличния професионализъм, проявени при операцията.

Към момента принадлежността на задържаните към някоя от престъпните групировки не може да бъде коментирана, заяви комисар Димитров, като добави, че оръжията от бойния арсенал, открит в жилището ще бъдат изследвани от експерти, за уточняване на възможностите с тях да са извършвани неразкрити престъпления.