Задържани са 12 души, а други четирима се издирват за производство на нелегални цигари край Пловдив в село Труд и Ръжево Конаре. Във фабриката в село Труд били намерени 640 мастербокса готова продукция цигари с надписи на гръцки език, 15 кашона с тютюн на около 150-200 кг, както и разрезки и консумативи за произвдоството. Иззетата продукция във фабриката е на стойност 2.5 млн. лв.

Това стана ясно на брифинг на говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева по повод специализираната акция на прокуратурата, ГДБОП и агенция "Митници" във връзка с вчерашните действия по разследване на организирана престъпна група, занимаваща се с производство на нелегални цигари в село Труд и Ръжево Конаре.

Няма връзка нелегалната фабрика за цигари с тази в Карнобат. Към настоящия момент са събрани данни, че цигарите са били предназначени за местния пазар в България.

Досъдебното производство е образувано на 3 юли 2019 г., а самата организирана престъпна група е действала от началото на 2019 г. в област Пловдив. В хода на прведеното разследване са задържани 12 човека, членове на групата. Сред тях са 4 български граждани, 7 укранински и 1 молдовски гражданин. Още четирима човека от групата се издирват.

Проверяват нелегалната фабрика за цигари край Пловдив за връзки с Миню Стайков

Проверяват нелегалната фабрика за цигари край Пловдив за връзки с Миню Стайков

До момента са арестувани 11 души, издирват се още 4-ма, сред които и организаторът

Снимка 432578

Източник: МВР

На всички задържани ще бъде повдигнатно обвинение за участие в организирана престъпна група и обвинение за производство и разпространение на тютюнове изделия. Ще се поиска и вземането на постоянна мярка "задържане под стража" спрямо задържаните, стана ясно по време на брифинга.

Самата престъпна група е доста строго и трайно структурирана и всеки имал своите отговорности. След влизането на територията на страната са транспортирани до фабриката и не са напускали самата фабрика. Работниците били конспиративни и приложили мерки и действия, които прилага прокуратурата при осъществяването на работата си. В склада е изградено шумоизолиращо пано, за да не се чува нищо навън и да не се усеща миризмата на тютюна. Сградата е изцяло климатизирана, за да не се издава, че се случва нещо там.

Работниците водели черно счетоводство в тефтер, в който описвали колко цигари са произвели на ден. Било установено, че на ден се произвеждат в рамките от 185 до 200 мастербокса цигари. Те имали спални и кухненски помещения, както и фитнес. Хранителните продукти са били снабдявали от роднина на член на престъпната група. Членовете общували помежду си с българо-руски речник, приобщен към доказателствата по делото.

Разбиха фабрика за нелегални цигари в Пловдивско
Обновена

Разбиха фабрика за нелегални цигари в Пловдивско

Тя е ощетявала хазната с до 20 млн. лева на месец

Снимка 432577

Източник: МВР

Извършени са претърсвания и изземвания на 8 адреса, 3 МПС-та и едно ремарке в Пловдив, където са били намерени 960 матербокса цигари на стойност 3.6 млн. лв. В мегафабриката в землището на село Труд била открита модерна поточна линия за производство на цигари. Капацитетът и е 2 000 цигари на минута. Вчера поточната линия била заредена с материали, а на работници било казано да заемат работните си места. При пускането на машината било установено, че машината функционира.

В землището на Ръжево Конаре е открит цехът за обработването на тютюна, който бил покрит с бали сено по специален начин. Бил установен проход между балите сено, който водил до самото помещение. Освен това в банята на цеха бил открит изграден таен тунел за изход, покрит с плоскости. Тунелът представлява тръба, през която със скейтборд и фенер, с които хората биха могли да излязат навън при евентуална намеса на специализираните органи. В цеха били намерени машини и барабан, по който е ставало овлажняването и смесването на тютюна. Намерена била и транспортна лента, от която е взет сравнителен материал.

Все още продължават процесуално-следствените дейтвия.

Снимка 432576

Източник: МВР