Разкрити са две престъпни групи, извършвали кражби на територията на Русе.  

Анализите на криминалистите сочат, че при регистрираните апартаментни кражби авторите им отнемали пари, ценности, мобилни телефони, преносими компютри или плазмени монитори.

Регистрирани са и случаи, при които само са повреждани патроните на входни врати или е прониквано в апартаментите, но не са извършени кражби.
Посегателствата са извършвани по светло, в часовете между 8 и 16 часа, докато собствениците отсъстват, съобщават от пресцентъра на МВР.

Преди да нахлуят в апартаментите, крадците звънели по звънците, за да проверят дали в дома има хора. Обект на посегателствата били жилища в кооперации в различни части на града.

Извършителите се възползвали от стандартния монтаж на заключващите устройства, при които патроните са издадени от външната част на бравата и позволяват да бъдат захващани с различни технически средства и чупени без шум.

В други случаи използвали подбран или подправен ключ, пластини или други приспособления за освобождаване на заключващите механизми.


В хода на работата за разкриване на престъпленията полицаите изяснили, че голяма част от регистрираните в Русе кражби не са дело на местни жители, а извършителите пребивават за кратко в града и действат ударно за ден.

Групата е притежавала и радиостанция с възможност да работи на полицейска честота.

След съгласувани действия с прокуратурата срещу двамата е образувано дознание.