Разкрит е убиецът на таксиметровия шофьор Живко Проданов, съобщиха от полицията в Сливен, цитирани от Sliveninfo.

Таксиджията бе жестоко убит на 3 януари 2007 година.

Неговата смърт вдигна таксиметровите шофьори в Сливен и цялата страна на бунтове.

До сега полицията издирваше убиеца. След повече от година, той беше заловен.

В петък полицаите задържали мъж, който е участвал в кражба на бус. По време на разпита му става ясно, че той е един от тримата, участвали в отвличането и убийството на Живко Проданов.

Тримата са действали заедно. Те вече са арестувани и разпитани пред съдия. Разпитът е продължил до 11.00 часа снощи.

И тримата мъже са 29-годишни. Физическият убиец на Проданов се казва Захари. Той е бивш таксиметров шофьор, който е имал конфликт с Проданов и искал да му отмъсти. Останалите двама са Мирослав и Диян. Всички са арестувани.

Разкриването на убийството на сливенския таксидижия е вторият голям удар на новия полицейски шеф Чавдар Божурски, коментира Sliveninfo. Преди два масеца сливенските полицаи заловиха наркотрафикант с 66 кг дрога, а сега разкриха убийство, което се смяташе за неразкриваемо.

Живко Проданов е бил убит с джобно ножче до началото на Хайдушката пътека. Смъртта е настъпила в ранните часове на 3 януари 2007 година.

До чешмичката, в началото на хайдушката пътека, тримата похитители Захари, Деян и Мирослав били закарани с таксито на Проданов. Диян го наел от пиацата на Розова градина, уж да ги закара до Алпийския дом.
През това време другите двама чакали до заведение за хазарт, до областната управа.

Всеки от тях бил изпил по литър твърд алкохол.

Захари стоял на предната седалка до шофьора и той пръв започнал да удря водача. Проданов спрял в дясно, за да се защити. Тогава от задната седалка започнал да го удря Диян.

Захари пък заобиколил колата и нанесъл няколко удара със сгъваемо джобно ножче в гърдите на Живко Проданов, който след побоя още дишал.

Тримата използвали колата на таксиджията и отнесли тялото му на 3 километра от заведението Оазис, по пътя за Моллова гора. Там Захари отнесъл тялото на Проданов на 30 метра в гората, където го захвърлил. По-късно убийците запалили колата Шкода-Октавия в района на Хамам баир, в края на квартал Клуцохор.

Срещу Захари и Диян са повдигнати обвинения по член 116 от НК за убийство. Двамата могат да останат зад решетките до 20 години.
Мирослав не е привлечен като обвиняем, а като свидетел. Всъщност той е издал съдружниците си, след като миналата седмица бил заловен за кражба на автомобили.

При разследване убийството на таксиметровия шофьор Живко Проданов са използвани и СРС.
Това съобщи на пресконференция днес комисар Чавдар Божурски, директор на областната полицейска дирекция в Сливен, цитиран от Sliveninfo.

Той допълни, че от деня на убийството двамата убийци са живели предимно извън Сливен. Единият е бил заловен в Казанлък, а другият в населено място в община Сливен.

Физическите убийци са двама, като и двамата са задържани с прокурорско постановление за 72 часа, каза още Божурски.

Предстои да бъдат направени още редица експертизи, както и да се изследват иззетите веществени доказателства, за да се установи кой от тях са използвани при убийството.

Съпругата на убития таксиметров шофьор Красимира Проданова коментира, че не знае мъжът и да е имал конфликти в работата.
Синът на Живко Проданов Йордан, заяви, че се надява убийците да получат максимално предвиденото в закона наказание.