На 14 септември служители на Главната дирекция Борба с организираната престъпност и Националната служба Полиция са задържали четирима българи, които са част от престъпна група, занимаваща се с трафик на кокаин от България за страните от Европейския съюз.

Те пренасяли стоката, като поглъщали капсулите с дрога - така наречените „мулета", уточняват от пресцентъра на МВР.

В акцията се включиха и полицаи от ОДП-Благоевград.

Открити са 82 капсули с близо 1 килограм пресован кокаин, като цената му на наркопазара надхвърля 60 хиляди евро.

За първи път е установен и нов начин, по който печалбите от реализирания на европейския пазар кокаин са се връщали у нас.
Близки лица до въпросната група през тази година са задържани от партньорите ни в чужбина, като две от „мулетата" са починали при пренасянето на дрогата в тялото си.

В ареста за 72 часа е задържани 37 годишният И.Д. от столицата.

На другия уличен член от престъпната група - Л. Г. на 31 години от Благоевград е наложена мярка "парична гаранция" от 2000 лева.
За 24 часа бе задържан  и 33 годишният му съгражданин А.П.

И.Д. предоставял къщата си в столичния квартал "Подуяне" като база, в която се извършвало разфасоването, пресоването и поставянето на кокаина в специално изработени капсули.
Самият той лично участвал в контрола на производствения процес и заготовката на скъпата продукция.

Има данни, че А. П . е трябвало да  осигурява високорисковия наркотик и да го подготвя за поглъщане.

Третият участник в групата - Л.Г., освен че изпълнявал ролята на "муле", имал за задача да набира доброволци, главно от благоевградски регион, които срещу заплащане поглъщали капсулите с кокаин и го изнасяли през граница.

По време на полицейските действия в къщата на И.Д са открити 82 капсули, пълни със скъпоструващата дрога, специално съоръжение - преса, със следи от кокаин по него и 34 хиляди евро.
Всяка от изготвените капсули е дълга между 3 и 4 сантиметра, дебелината и е 1,5 сантиметра и тежи между 10 и 15 грама.

Една от схемите, по която е изнасян наркотика е следната:
Кокаинът се поглъща от хора в страната ни, след което те преминават сухоземна граница и достигат до съседна страна.
От там, използвайки въздушен транспорт, стигат до посочената им крайна дестинация.

След като стоката се предаде, голяма част от парите се поставят отново в капсули, поглъщат се от мулетата и с тях се връщат обратно в страната ни.

В момента с полицейските служби от Европа се работи активно по разкриването на нови схеми за доставка на кокаин от страните на Латинска Америка.

И тримата задържани попадат в полезрението на служителите от ГДБОП, като заедно със служители от Агенция "Митници" са били извършвани проверки. По случая е образувано дознание.

От началото на 2006 година служителите на  отдел "Наркотици"-ГДБОП са провели 16 самостоятелни операции и 5 международни.

Разкритите схеми и организации, занимаващи се с наркотрафик, засилените мерки на всички институции, ангажирани с проблема и повишената ефективност на наказателното преследване спрямо лица, които участват в процесите на синтез на наркотици и тяхното контрабандиране доведоха до повишаване конспиративността при извършването им и едновременно с това тенденции към изнасяне на наркопроизводството извън пределите на страната ни.