Според бившия кмет на София Стефан Софиянски, проблемите в столичната топлофикация са започнали през 2004 г., когато държавата е получила 40% от общинското дружество.

Софиянски даде показания в процеса срещу Валентин Димитров - Топлото и петима души от борда на директорите на „Топлофикация - София", подсъдими за безстопанственост в особено големи размери, съобщи БНР.
По думите на Софиянски, макар че преотстъпването на част от собствеността е станало с решение на общинския съвет, е била загубена възможността да се контролира случващото се в дружеството.

Бившият столичен кмет даде висока оценка за работата на екипа на Валентин Димитров и недоумяваше как в последствие излязоха данни за масови злоупотреби в дружеството. Той заяви, че няма мнение за 14-годишната ефективна присъда, която получи Димитров по друго дело, както и за другите дела, които вървят срещу него.

Делото продължава с разпити на свидетели, сред които: бившият енергиен министър през 2004 г. Милко Ковачев, министъра на енергетиката в кабинета „Станишев" - Румен Овчаров и кандидатът за министър-председател Бойко Борисов в позицията му на столичен кмет.

Делото е по-известно като „Делото за представителните функции" - 2 млн. лева са парите, които според прокуратурата са били източени по този начин от топлофикация.