Очаква се двойно увеличение на капацитета на ГКПП Кулата. Това съобщи директорът на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков, който бе там заедно с депутати от парламентарната комисията по вътрешен ред и сигурност. Там бе проведено изнесено заседание на комисията, съобщиха от МВР.

"Сега действаме само в една посока, разделено на две. Тоест имаме четири трасета на изход и четири на вход. След края на дейностите, които се извършват, ще имаме осем трасета само на изход. Като имаме възможност при по-голям трафик, с подвижни прегради, да пуснем още едно трасе, за да се съобразим с моментната обстановка", коментира директорът на ГДГП.

Депутатите видяха плана за реконструкция на граничния пункт. Към момента проблем на пункта не е свързващият мост, а малкото трасета, на които се обработват леките и товарни автомобили, обясни Министър Маринов.

По думите на Маринов идеята на реконструкцията на пункта е на първо място да се разделят потоците на моторните превозни средства - товарните автомобили да са от едната страна, а леките коли - от другата, за да не се смесват.

През лятото на 2019 година бе направена такава организация, която даде добри резултати. С разширяването на ГКПП "Кулата" ще започнат да се извършват и съвместни проверки на наша територия, уточни още вътрешният министър.