29 досъдебни производства срещу бивши и настоящи служители в Министерството на отбраната има във Военноокръжните прокуратури в страната.

Това съобщиха от военноапелативната прокуратура, цитирани от БНР.

Най-много са досъдебните производства във военно-окръжната прокуратура в София - там има девет досъдебни производства, следват Пловдив - 7, Сливен - 6.

Във военната прокуратура се водят разследвания срещу бивш министър на отбраната, но за деяния, които е извършил като гражданско лице, преди да стане министър.

Още с встъпването си в длъжност новият военен министър Николай Младенов подаде и сигнали за нарушения на предшествениците си.

След сигнали градската прокуратура пък образува досъдебно производство за закупуването на машина за производство на хангари за 10 млн. лева. Сигнал Николай Младенов подаде и за скритата приватизация на спортните имоти и договор за забавните програми на хотелите.

Освен сигналите за корупция за стоте дни на поста Младенов може да се похвали с предложения за промени в закона за отбраната.

Ключови са предложенията НС да одобрява сделките над 100 милиона лева, а цивилен секретар по отбраната да организира работата на МО заедно с началника на отбраната, което е военно лице. Амбицията на министъра е промените да са факт до края на годината.