Срещу бившия военен министър Николай Цонев са възобновени три досъдебни производства, съобщиха от военноокръжната прокуратура - София.

От прокуратура припомнят, че Цонев е заемал длъжностите Управител на „Снабдяване и търговия" - ЕООД при Министерство на отбраната и Директор на Дирекция „Управление на доставките" при Министерство на отбраната в периода 1999г. - 2000г.

Предмет на разследванията са сключени неизгодни договори с различни български и чуждестранни фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти.

Те засягат и сделки, касаещи техническо имущество и резервни части за нуждите на Българската армия.

От прокуратура уточняват, че в резултат на това са настъпили значителни щети за Министерство на отбраната, като техният общ размер е около 1 000 000 лева и 143 000 щатски долара.

Досъдебните производства се водят с оглед извършени престъпления по чл.219, ал.1 от НК, по чл.220, ал.1 от НК, и по чл.387, ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

Те се отнасят за престъпления, свързани с недостатъчно грижи за ръководенето и запазването на поверено имущество или сключване на неизгодни сдели, в резултат на което настъпва вреда за собствеността.

Наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.