Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство заради фалшиво свидетелство за здравословното състояние на сърбина Жарко Момчилович, смятан за член на Земунския клан - мощна престъпна организация в Сърбия.

Припомняме, вчера стана ясно, че той е избягал, докато е трябвало да бъде под домашен арест. Момчилович беше задържан у нас през януари по искане на САЩ - сочен е като участник в международен наркотрафик и е търсен заради дело в Районния федерален съд на Ню Йорк по обвинения за внос на хероин в САЩ.

От прокуратурата съобщават, че сърбинът е бил снабден с фалшивия документ на неустановена дата след 2 април в София.

Заловен у нас член на Земунския клан избяга, докато чака екстрадиция в САЩ

Заловен у нас член на Земунския клан избяга, докато чака екстрадиция в САЩ

Бил под домашен арест...

На въпросната дата Софийският градски съд му е наложил мярка за неотклонение "домашен арест". Впоследствие обаче Момчилович е напуснал адреса и в момента е в неизвестност.

Решението на съда е протестирано от прокуратурата.

Описаното престъпление е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на Момчилович, която трябва да бъде представена пред Софийския апелативен съд. Експертизата е назначена именно от състав на Апелативния съд, като е изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на подсъдимия.

При разследването ще бъде изискана цялата документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на Момчилович, ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и свързаните със случая лекари и други лица.

Действията ще се извършват от служители на СДВР, като разследването ще приключи в законоустановения срок.

Срещу Момчилович е повдигано обвинение за притежание на наркотици и у нас - през 2007 г. Тогава той беше обвинен и за притежание на оръжие, и за използване на фалшиви документи.

Той беше замесен в престрелка в столичния квартал "Белите брези".