Прокуратурата разследва Националния институт за паметници на културата заради незаконно издадени разрешения за строителство, съобщи БНР.

В материалите по делото влизат стотици разрешителни за строителство в некропола на Античния Некропол по проекти, съгласувани с института.

За последните три години в Созопол са били издавани по 400-500 разрешения за строителство годишно, уточни Калина Чапкънова, говорител на прокуратурата в Бургас.

60% от тях са за строеж в некропола на Аполония Понтийска. Разследване е установило, че при строителните дейности са били разрушени множество археологични паметници на културата.

За мен това е един абсурд - институтът, който полага неимоверни усилия да съхрани нещо, да бъде обвиняван, че руши паметници, коментира директорът на института Георги Угренов.

Според източници, пожелали анонимност, практиката на института около съгласуването на проекти била ярък пример за корупция.

Угренов не отрече, че подчинената му институция съгласува проекти, изготвени от жена му за частни вложители.

От когото ще да е изготвен този  проект, ако той е изготвен така, че да се съобразява с паметника и го пази, аз не виждам никакъв проблем той да се съгласува, беше отговорът на директора.

Според запознати архитектите, които се интересуват от проектите, са малцина. Повечето от проявилите интерес са служители на института или роднини на работещи там.