Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила да се извърши проверка на ремонта на църквата "Св.Никола" в стражишкото село Царски извор.
Проверката идва поради съмнения, че ремонтът не е довършен, а от проекта са източени 200 000 евро, съобщи "24 часа".

Прокуратурата се е самосезирала по материали в медиите, разкриващи, че за ремонт са усвоени стотици хиляди левове, а ремонтни дейности не се извършват.

Храмът е със статут на паметник на културата. Той е бил разрушен от земетресенията в района през 1986 г. За възстановяването и укрепването му бил разработен проект, който е един от първите, кандидатствали по мярка 322 на Програмата за развитие на селските райони.

Бенефициент е църквата в лицето на отец Добрин Добрев и църковното настоятелство. Проектът за ремонта на храма е одобрен за финансиране през 2012 г. Тогава Фонд "Земеделие" предвижда близо 200 хиляди евро за ремонта на църквата.

Ремонтите дейности започнали през 2013 година, а строителството било възложено на консорциум от две фирми.

Според свещеника, предстоятел на храма, в реконструкцията са вложени 200 000 лв., но средствата не са стигнали. За площ от 200 кв. метра били нужни още толкова пари.

Работници обаче твърдят, че са усвоени 340 000 лв., но строителните дейности не са извършени реално. По документи обаче заложеният обем дейности е изпълнен стриктно и проектът е отчетен без констатирани нарушения.

5-годишния период на мониторинг по проекта от страна на фонд "Земеделие" вече е изтекъл. Поради това Районната прокуратура в Горна Оряховица ще назначи експертизи, които да установят дали отчетените по документи дейности и средства са реално вложени и извършени на обекта. Ако се окаже, че има данни за злоупотреби с европари, ще бъде образувано и досъдебно производство.