Специализирана акция тече в Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Това съобщи Нова телевизия, позовавайки се на свои източници.

По непотвърдена информация се разследва шпионаж. Сигнал по случая дошъл у нас от чужди служби.

Извършват се претърсвания в Дирекцията. В акцията участва и дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

По неофициална информация вече има задържан един служител на ГДБОП. Предполага се, че той е предоставял служебна информация на руски гражданин. Става дума за бивш дипломат в Руското посолство в София, но обявен от България за персона нон грата.

По-късно стана ясно, че спецоперация се провежда и в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) отново за шпионаж. По данни на БНТ задържаният служител на ГДБОП е изнасял информация за разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим с участието на фирми с руски капитали. Предполаъга се, че служителят е синхронизирал действията си със служител на ДАНС, който също е изнасял информация към руска агентура.

Пред журналисти в Стара Загора главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че при съвместна акция на ДАНС, ГДБОП, СДВР и Софийската градска прокуратура е задържано едно лице. Той уточни, че се касае за служител на министерството на вътрешните работи, който е наблюдаван. По думите му става въпрос за шпионски действия. След приключването на процесуалните действия ще бъде насрочен брифинг в столицата, допълни Коцев.