Реформата във ВСС чрез изменение на Закона за съдебната власт уморила магистратите. Около това мнение се обединиха магистратите от кадровия орган - Атанаска Дишева и Олга Керелска, на дискусия на тема "Граждански конвент за правосъдие в пет стъпки - Ние знаем!".

Двете съдии изложиха и своите виждания за това дали промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) изисква и промени в Конституцията.

Съдия Атанаска Дишева заяви, че кой знае какви промени в Закона за съдебната власт не биха могли да бъдат направени без промени в Конституцията. Така Дишева се противопостави на адвокат Михаил Екимджиев, че промени могат да се направят без промени в Основния закон.

Процедурата за избор на нов състав на ВСС протича по правила, с които да се получат ясна представа за качествата на кандидатите, обясни тя. Процедурата дава възможност качествата на кандидатите да бъдат дискутирани във фокуса на общественото внимание. Дишева изрази опасения, че в Народното събрание не се провежда изслушване за членове на парламентарната квота във ВСС.

Тя не вижда пречки да има и изисквания за членовете от Народното събрание за попълване на парламентарната квота във ВСС.

Изслушаха кандидатите за нови членове на Висшия съдебен съвет

Изслушаха кандидатите за нови членове на Висшия съдебен съвет

Кандидатите са 15, а местата - шест

Дишева подчерта, че правомощията на ВСС са доста по-тясно регламентирани. При едно бъдещо законодателно изменени в ЗСВ трябва да отпаднат такива правомощия на ВСС като определяне на районите на съдилищата и прокуратурата. Нямало причина съдиите от ВСС да участват във взимането на решения за информационни системи за прокуратурата и определянето възнагражденията на магистратите.

Дишева заяви още, че в ЗСВ трябва да бъдат предвидени определени правила за последователността и предвидимост на решенията на ВСС. Необходимо е да има текстове, които широко да регламентират избора за отчетност на членове на ВСС - от парламентарната квота. Трябва да се усъвършенстват изискванията за мнозинства при вземането на решения, настоя още тя.

Съдия Олга Керелска също от ВСС добави, че когато се говори за реформа на съдебната власт, трябва да има ясно очертани параметри и да се каже какви са намеренията за бъдещето. Като тенденция се чува в магистратската общност с твърдения, че много от съдиите с над 30 години стаж непрекъснато ги реформират. Не е съвсем ясно към какво се стремим, разкритикува Керелска.

"Магистратите са уморени от съдени реформи", изтъкна съдията.

Кандидатите за следователи представиха концепциите си, обявиха се за по-добра работа на ВСС

Кандидатите за следователи представиха концепциите си, обявиха се за по-добра работа на ВСС

Гласуването ще се проведе на 11 юни

Според Керелска Конституцията не дава възможност за промени в ЗСВ. При една промяна на съотношението има по-голяма вероятност съставът в съдийска колегия да попаднат съдии, които в интерес на гилдията и на професията да упражняват своите правомощия коректно, смята Олга Керелска.

Според нея с промяна на ЗСВ може да стане от постоянно действащ в непостоянно действащ ВСС. В това предложение също се крият подводни камъни. За да се премине в такава промяна, трябва да се огледат функциите на ВСС, посочи Керелска.

В правомощията на пленума на ВСС има неща, които могат да отпаднат, съгласи се Керелска с тезата на колегата си Атанаска Дишева.

Главният прокурор иска НС да изясни разпоредби за спецсъдилищата

Главният прокурор иска НС да изясни разпоредби за спецсъдилищата

Как ще изпълняват задълженията си съответните магистрати след закриването им

Адвокат Михаил Екимджиев заяви, че след сформирането на 47-ото Народно събрание се появили едни мантри, че освобождаването на главния прокурор и разпускането на ВСС може да стане през конституционно мнозинство и промени в Конституцията. Никой не обяснил обаче защо формирането на конституционно мнозинство щяло да стане възможно през октомври. Това било оправдание за съдебната реформа. Символите на корупцията - главният прокурор Иван Гешев и настоящият състав на ВСС като част от съдебната система продължават да функционират и рушат държавността, посочи Екимджиев.

Отново със законодателни промени сравнително лесно можел да се разпусне настоящият състав на ВСС. Една от хипотезите, при които предсрочно може да бъде прекратен мандатът на колективен орган, когато е нарушен квотният принцип. Има желязно основание, че може да бъде разпуснат състава на ВСС, при положение че е напуснат от двама съдии. Повече от година ВСС действа в противоконституционен състав.