Законодателни промени за регистър на педофилите иска началникът на "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев, съобщи bTV. По думите му стана ясно, че положението в момента е такова, че педофилите излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат - органите на реда не знаят къде работят и какво правят.

Практиката в други държави била тези хора да бъдат следени, изрично вписано е къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца.

Полицаите знаят за над 80 случая на общуване на педофили с деца в мрежата

Полицаите знаят за над 80 случая на общуване на педофили с деца в мрежата

Да говорим с децата си за опасностите в интернет, съветва Явор Колев

Около 200 сайта за запознанства имало преди, където където педофилите са "върлували", докато сега техните основни канали са Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр., обясни комисар Колев.

"Педофилът е един от нас, хора като вас, имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца", заяви Явор Колев. По негово мнение педофилите не са само т. нар. "просто гледащи", а и производители на порнографско съдържание с деца, онлайн груминг и сексторшън.

Родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване, категоричен е той. Колев информира, че тази седмица са хванати двама педофили от Дупница. Той обясни, че децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в Интернет.

Колев обясни, че единият от педофилите с фалшив профил във социалната мрежа Фейсбук е подмамил 13 момичета на възраст между 11 и 13 години, с някои от тях било злоупотребявано сексуално.

"Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено", обясни Колев. Само 52% от родителите знаят, че децата им са получавали съобщения от хора, които са искали да ги експлоатират сексуално.

Педофили насилвали 1000 момичета в Англия 40 г.

Педофили насилвали 1000 момичета в Англия 40 г.

Една ученичка е забременяла 6 пъти за 4 години