1 250 000 лева искат от Йосиф Йосифов - Йоско пострадалите при катастрофата в „Бояна" за претърпени неимуществени вреди.

Софийски градски съд не даде ход на делото срещу него. Йоско не дойде в съдебната зала, тъй като е на легло и в тежко здравословно състояние в следствие на претърпяната катастрофа.

Припомняме, на 2 март тази година Йосифов предизвика катастрофа в София, при която загинаха двама души, а други двама бяха ранени.

Съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители 10 близки на загиналите и пострадалите при инцидента. ПТП-то се случи на улица „Даскал Стоян Попандреев", а дрегер отчете, че Йоско е бил с 2,6 промила алкохол в кръвта и е карал с превишена скорост от 95 км/ч.
При катастрофата управляваният от него джип „Мерцедес" се блъсна във ван „Киа" след навлизане в насрещното платно.

Йосифов вече е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание отново след шофиране в пияно състояние.

Заради отсъствието на подсъдимия, съдът не даде ход на делото, но назначи петорна комплексна съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи какво е здравословното състояние на Йоско, дали той ще може да участва в съдебния процес и какви са прогнозите за здравословното му състояние. С него ще работят и експерти психолози и психиатри.

Съдът изтъкна, че Йосифов е обвинен в тежко умишлено престъпление и в тази връзка явяването му в съдебна зала е задължително. Здравословното му състояние обаче може да се окаже пречка за нормалното протичане на делото.

Защитникът на Йосифов - адвокат Христо Христов, обясни пред журналисти, че клиентът му вече е изразил съжаление за случилото се. Той посочи, че е водил разговори с него и са обсъждали варианта той да се признае за виновен и делото да бъде гледано по съкратената процедура.

Адвокатът обаче не пожела да каже дали Йоско се е съгласил с този вариант и дали защитата ще предложи на съда и пострадалите тази процедура. Адвокат Христов каза, че Йосифов е на легло, в тежко здравословно състояние.

Той допълни, че клиентът му има документ за инвалидицазия за период от 1 година, който е издаден през октомври. Това обаче не означава, че няма възможност подсъдимия да се явява в съдебна зала. Съдът определи следваща дата за гледане на делото - 24 ноември, за когато ще бъдат призовани само страните по делото и вещите лица, изготвили експертизата.