Имам списък със сметищата, които трябва да се закриват в цялата страна, и коя политическа сила къде стои и какви комисионни иска.

Това заяви министърът на екологията Емил Димитров по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините, което се провежда в София и на което присъстват кметове на различните градове.

"Много хора отиват и се представят за Господ, правя си списък - имена, фирми. И ако тези хора участват в някой проект, няма да го получат", обясни Ревизоро.

По думите му тази практика все още сработва в някои от малките общини.

"Ако някой ми съобщи за човек от списъка с консултантите, които обикалят и притесняват кметовете, никога повече няма да им бъде позволено да участват в проекти", категоричен бе министърът.

Той визира фирми, които искат да вземат проектите по закриване на сметища в различни градове на страната и на първо място предлагат по-високи цени, второ - от думите му се разбира, че изнудват кметове, а на трето място - той намекна, че сред тях има и политически влияния". "Всички проекти за рекултивация на сметищата, които са над 55 лв. на квадрат - нито един няма да се случи. Такъв пример е Долни Дъбник - дали 35 лв., започват да ги изнудват нагоре да вдигнат цената", каза още Емил Димитров.

Той се обърна към кметовете, ако някой ги притеснява, директно да му звънне.

Списъкът с имената - с ЕГН, телефон и три имена, щял да бъде предоставен и на други институции, добави екоминистърът.

Той изброи градовете, в които са правени опити за такива изнудвания от консултанти - Каварна, Чирпан, Бургас, където регистрирането завършило безуспешно. Допълни и градовете Дупница, Долни Дъбник, Несебър, Поморие, Кочериново.

"Никога повече тези хора да не стъпват в тези обекти и да не участват в тези програми. Може да съм министър още 2 часа, година и половина, но докато съм няма да стъпват", повтори още веднъж Димитров и категорично каза на кметове, че всички услуги, които са над 55 лв., са консултантски.

В заключение по темата Ревизоро добави, че главно София трябва да си реши проблема с отпадъците. "Правим национално турне на отпадъците на София, разкарваме ги в Сливен, Враца, скоро и до Бобов дол. Трябва да се изгарят, въпросът е с какви филтри", коментира министърът.

Емил Димитров съобщи пред НСОРБ, че наредбата за депониране на отпадъците разсрочено е вече на бюрото му и е изпратена в Министерство на финансите, съгласувана с председателя на сдружението Даниел Панов и предстои да се обнародва в Държавен вестник.

Депонирането на отпадъците ще става плавно, за да се плаща по-ниския размер за тази година - за 2020 г. ще е 69 лв., за 2021 г. - 82 лв., за 2022 - 95 лв.