Повече от 6000 смъртни случая годишно може да са причинени от намаляването на ефективността на антибиотиците в САЩ с 30 %. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на материал на специализираното медицинско списание „Лансет".

В него се казва, че повечето от допълнителните смъртни случаи могат да се припишат на пациенти с колоректална операция, химиотерапия при рак на кръвта и смяна на стави.

Британски експерти казват, че проучването потвърждава техните страхове, че резистентността към антибиотиците може да засегне рутинните операции.

Високопоставен британски медицински представител заяви, че проблемът е като „цъкаща бомба".

В доклада екип от научни специалисти от редица различни американски институти изчисляват, че половината от всички бактерии, които причиняват инфекции след операция, са резистентни на антибиотиците в САЩ.

Те също са изчислили, че една от четири инфекции, лекувана с антибиотици след химиотерапия, сега е резистентна на лекарства.

За доклада учените наблюдавали какво може да се случи с хората със сходни операции или лекуваните от рак с химиотерапия, ако антибиотичната резистентност се увеличи с една трета - в съответствие с актуалните тенденции.

Те изчислили, че в САЩ може да има 120 000 инфекции повече и 6300 повече смъртни случаи всяка година.

Един от водещите учени заявява, че антибиотиците са били здравата основа на модерната медицина, но тяхната намалена ефективност е значително предизвикателство.
Антибиотичната резистентност вече убива новородени в развиващия се свят и повечето възрастни в развития свят.

С увеличаването на възрастното население, ще се увеличават и операциите, както и рискът от инфекции.

Учените призовават експерти по обществено здраве да излязат с нови стратегии за превенция и контрол на антибиотичната резистентност на национално и международно ниво.