Родители се опалват от полицейско насилие над децата им. Според родителите синовете им са станали жертва на полицейски произвол - те били бити от униформени на 12 юни, сряда.

Момчетата били задържани от полицаите след сигнал, че насочвали оръжия срещу хора, чакащи на спирка на градския транспорт.

Впоследствие обаче се оказало, че пистолетите не са истински.

От МВР информират, че момчетата - на 18 и 19-годишна възраст, са задържани с помощни средства - полицаите използвали белезници.

При проверката на момчетата полицаите открили пневматичен пистолет, реплика на боен пистолет "Глог", а в другия младеж е намерен електрошок.

Родителите твърдят, че момчетата са били в кола, където разглеждали пистолети играчки. Бащата на едното дете е категоричен, че момчетата не са насочвали псевдооръжията към хора на улицата.

"Синът ми в момента е в психическо и физическо разстройство. Чувства се потресен от случилото. В ареста никой не е обърнал внимание, че той е с тежка операция на гръбначния стълб, след спортен инцидент - той е ски състезател", каза бащата, цитиран от bTV.

По думите му в момента, в който младежите излезли от колата, полицаите започнали да нанасят удари спрямо тях.

Съпротива на момчетата не е имало, категоричен е бащата.

Той иска МВР да покаже кадри от задържането на младежите.

"Единият полицаи блъска и удря Крис, момчето е с яка - видимо е, че има някакъв проблем. Това са оръжия с пластмасови сачми. Те си слагат мишена и си стрелят, нито е бойно оръжие, нито е противозаконно", обясни родителят на другото пострадало момче.

Адвокатът на младежите е категоричен, че има превишаване на полицейските правомощия при задържането.

"Имаме повдигнато обвинение за хулиганство по отношение на Кристиян, който реално си е играл с пистолета в колата. Явно съвестен гражданин се е обадил на 112 и е предупредил за момче с оръжие, а полицията е реагирала първосигнално - дошли са пет патрулки и два мотора", заяви адв. Николай Петров.

От МВР твърдят, че при ареста на момчетата не е употребявана физическа сила.