Софийски градски съд даде ход на делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров. Подсъдими са Божидар Проданов и Ирен Вълев - служители в ГДБОП, осъществили задържането му.

Съдът прие за съвместно разглеждане граждански иск от родителите на Пламен - Димитър и Станиславка Куцарови. Всеки от тях иска по 100 000 лева от всеки от подсъдимите, тоест обвиняемите ще трябва да заплатят на семейството на Пламен Куцаров общо 400 000 лева, ако настояването бъде уважено.

Защитата на подсъдимите възрази срещу гражданския иск, тъй като в момента в гражданското отделение на СГС двамата родители водят друго дело срещу МВР. По него те са предявили граждански искове към вътрешното министерство като към работодател.

Според защитата, ако наказателното дело завърши с осъдителна присъда, може да се стигне до неоснователно облагодетелстване на двамата родители.

Адвокатът, представляващ близките на Куцаров, пък твърди, че не трябва да се смесва отговорността на МВР като юридическо лице с персоналната отговорност на двамата подсъдими.

Процесът продължава с прочитане на обвинителния акт.

Припомняме, Пламен Куцаров почина на 21 януари 2009 г. при арест.

Ирен Вълев и Божидар Проданов са обвинени за причиняване на смърт заради небрежно изпълнение на служебните си задължения. Вътрешната проверка, свързана със смъртта на арестувания, доказа тежки нарушения в работата на осем антимафиоти.

Срещу служителите от Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" бяха образувани дисциплинарни производства. Тогавашният министър на вътрешните работи Михаил Миков призна, че има нарушения в процедурите за задържане и конвоиране по случая Пламен Куцаров.