Длъжниците от малцинствата създават най-големите проблеми на частните съдебни изпълнители в България. Това заяви в интервю за Дарик първият частен съдебен изпълнител в Пловдив Мариана Обретенова, която е и преподавател.

Кредитополучателите от малцинствата често си сменят адресите на местоживеене. "Ромите продават имотите си без нотариални актове, защото по този начин избягват плащането на задълженията си", обясни тя.

Въпреки това дълговете продължават да се трупат и то най-вече към електроразпределителните дружества, ВиК, общинската служба за местни данъци и такси и др. институции. Дори се стига до случаи, в които се подават сигнали срещу частни съдебни изпълнители в Комисията по дискриминация, като исканията на ромите са свързани с опрощаване на дълговете по делата", припомни Мариана Обретенова. Самият частен съдебен изпълнител е жертва на подобна схема.

"Българският Гражданско-процесуален кодекс (ГПК) дава много права на длъжниците и това трябва да се промени", категорична е Обретенова. Едни от най-големите законодателни проблеми при частното съдебно изпълнение са свързани с публичната продан на недвижими имоти и с постановлението за възлагане на същите.

Последното дава възможност на няколко съдебни изпълнители да продават един и същ недвижим имот и то на ралични цени, а това не може да бъде контролирано. От Камарата на частните съдебни изпълнители ще настояват за промени в ГПК в това направление.

"Имотите, които участват на публична продан, не трябва да се облагат с ДДС", убедена е Мариана Обретенова. Според нея, това затруднява хората, които наддават в публичната продан. Това е свързано именно с проблема с едновременните продажби на един имот.

"В западните страни е нормално да си платиш дълговете и да се стремиш да не изпаднеш във фалит, но ако се случи, да знаеш как да започнеш отначало. Хората са отговорни и не страдат от факта, че загубват имущество. В България народопсихологията е съвсем различна, защото хората са с нагласата, че ако си работил цял живот за семейството си, теглил си кредити и си задължен към определена институция, всички са длъжни да те чакат", смята частният съдебен изпълнител.

 

"Наясно сме, че цялата държава е в трудно икономическо положение, но никой не е виновен за решенията, които са взели изпадналите в задължение граждани. За теглените кредити и натрупаните сметки, не могат да бъдат винени нито съдебните изпълнители, нито съдът, който издава съдебните решения, а най-малко - кредиторите, които искат да си съберат задълженията", обоснова се частният съдия-изпълнител.

Относно създаването на единна електронна система за работа на частните съдебни изпълнители, Обретенова смята, че не може да се злоупотребява с данни на ЧСИ. "Проверки на частните кантори винаги е имало и винаги ще има. Изключително полезно е да има вътрешен контрол в гилдията – това е свързано, както с уеднаквяване на практиката, така и със своевременна превенция срещу порочни практики", твърди Марияна Обретенова.