Увеличение на цените на клиничните пътеки и на парите за доболнична помощ с 10 %12 % предстои през септември при актуализирането на държавния бюджет за 2008-а.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, цитиран от Радио Пловдив.

За следващата година той иска за здраве 6 на сто от БВП, но след заседанието на тройната коалиция в Банско се предвиждат 4,2 %.

"И в този случай парите за здраве ще са с 300 млн. повече, но аз настоявам за още 100 млн. повече за Здравната каса и за 110 млн. - за Министерство на здравеопазване", каза министър Желев.

Тази есен започва реалното преструктуриране на здравната система. През октомври ще бъде представена за обсъждане националната здравна карта. Болници няма да се закриват, но излишните отделения ще се съкращават.

В малките селища болниците, при липса на достатъчно дейност, ще се трансформират в здравни центрове, които ще продължат да изпълняват ангажиментите си по спешна помощ, обясни Евгений Желев.

Министърът изтъкна още, че са готови новите мениджърски договори с директорите на здравните заведения. Според оценката му не се налагат смени на шефовете на болниците в Пловдив.