Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. Това отчитат от МВР по повод днешния парламентарен вот.

Отбелязва се, че е създадена организация за съпровождане транспортирането на изборните протоколи и материали и устройствата за машинно гласуване. От началото на предизборната кампания до 22.00 часа днес в Министерството на вътрешните работи са получени 970 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. От тях 714 са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии или коалиции. Само в днешния ден са постъпили 244 сигнала, а образуваните досъдебни производства са две.

В резултат на полицейската работа по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите са образувани 124 досъдебни производства, като 82 са разследвани по общия ред, а 42 са бързи.

От всички досъдебни производства 111 са по чл. 167-169 от НК. Общо 71 са задържаните в рамките на проведените до момента 227 специализирани полицейски операции в страната. Съставени са 1896 предупредителни протокола. От 21 до 27 октомври са издадени 1664 удостоверения, като само в изборния ден броят им е 390. МВР отчита, че оперативната обстановка в зоните за отговорност на ГД "Гранична полиция" е нормална, трафикът през отделните ГКПП е съобразно спецификата на всеки един от тях.

МВР докладва рекорден брой сигнали - над 840

МВР докладва рекорден брой сигнали - над 840

71 от началото на специализираната операция спрямо 66 задържани от предходните избори