Полицаи от Германия може да работят това лято в курорта „Златни пясъци”. Това обяви зам.-шефът на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Николай Спасов, цитиран от БТА. Спасов участва в заседание на обществения съвет по туризъм.

В момента по темата се водели разговори, но Николай Спасов уточни, че по всяка вероятност германските полицаи ще бъдат двама. Запазва се традицията в комплекса да има и румънски полицаи.

Варненската полиция настоява за увеличаване на командированите от вътрешността на страната униформени.

От своя страна началникът на варненската областна дирекция по храните д-р Златина Димова предупреди, че работодателите стриктно трябва да следят дали наеманите от тях служители имат здравни книжки.

Тя даде за пример павилион за пакетирани храни, където е установено, че работи болна от туберкулоза жена. Този случай е разкрит през последните няколко месеца.

Златина Димова обърна внимание и на това, че салмонелата много често се разпространява от заразени работници в кухни. Златина Димова отправи призив към работодателите от туристическия бранш да провеждат обучения на служителите си. Това било необходимо, за да може обектите да отговарят на всички хигиенни изисквания.

Акценти в проверките на Комисията за защита на потребителите ще бъдат категоризацията на обектите и стриктно обявяване на цените и грамажите в менютата. Директорът на регионалната структура Илиян Станоев допълни, че акцент ще бъде и качеството на сервирания в заведенията алкохол. Той припомни, че миналото лято са засечени няколко случая на разреждане на питиетата.