Арестувани са трима мъже за дръзка телефонна измама, придружена със заплахи, съобщават от пресцентъра на МВР.

На 12 януари в бургаското Първо Районно управление постъпил сигнал от банков служител, който информирал, че възрастна жена иска да изтегли голяма сума пари от банковия клон.

Проведени са предварителни разговори със 71-годишната бургазлийка и било изяснено, че жената е жертва на телефонна измама. Тя споделила пред органите на реда, че първоначално било заблудена по схемата "пострадал роднина". След това многократно била заплашвана по телефона. Така в периода от 15 декември до 12 януари тя предала на непознат общо 32 000 лева.

Полицаите предприели незабавни действия и в близост до дома на жената задържали 30-годишен криминално проявен свищовлия. Той бил спипан в момент на получаване на поредния плик с пари.

Впоследствие били задържани още двама криминално проявени мъже - 49-годишен от Свищов и 23-годишен от Бургас. Те се придвижвали с лек автомобил "Алфа Ромео" с великотърновска регистрация.

Засечени са в Гурково на територията на Старозагорска област. От полицията отбелязват, че по първоначални данни те са съпричастни към извършеното престъпление.

На единия от арестуваните е наложена мярка за неотклонение до 72 часа.

От полицията отново препоръчват да не се дават пари, поискани по телефон от непознат. При телефонно обаждане от неизвестен номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация

Съвети към гражданите:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;

Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;

В случай че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.