Пернишките автокрадци, които столичните полицаи заловиха рано тази сутрин, са били изключително добре подготвени.
Знаели са графика на смените на патрулите и са се опитали да транспортират автомобилите в краткия промеждутък на предаване на смяната.

Столичните полицаи, подпомогнати от специализираната група „Кобра” и служители от Пловдив, обаче са се възползвали именно от този момент и са били подготвени, тъй като от близо три месеца са следели двамата перничани, а от една седмица екипите са били в готовност денонощно.

Двамата крадци – на 40 години от Перник - са задържани в района на Владая с краден автомобил „Ауди”. Единият шофирал, вторият бил в ролята на „отцепка“.

И двамата са с многобройни криминални регистрации и много добре подготвени, включително и за акцията тази нощ.

Крадците са оказали яростна съпротива, като опитали да изблъскат с автомобилите си служебните коли.

При съвместната операция полицейските екипи са организирали изкуствени „тапи“, за да се намали скоростта на движение и да не бъде осуетено задържането.

Двамата перничани не работят сами, а в престъпна дейност участват още хора – помагачи в различно качество, и логистици. МВР продължава да работи по случая и издирва и другите участници в схемата. Разследването се води на територията а на Перник, Дупница, Радомир, Кюстендил, Пловдив.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов поясни, че групата се е специализирала в кражби на леки автомобили немско производство - „Мерцедес“, „Ауди“, „БМВ“, от среден клас, произведени основно в периода  2008 – 2012 г., които са много ползвани в страната и за тях има голямо търсене на части.
За разглобяването им са ползвани бази в района на Перник, а в последствие – мрежа от автоморги и сервизи за дистрибуция на частите, като легална част от бизнеса.