Пет регионални криминалистични лаборатории в България си сътрудничат по проект. Името на програмата е "Разработване на експертни криминалистични изследвания и дейности в Научноизследователския институт по криминалистика (НИК) и техническо надграждане и разширяване на възможностите на петте основни регионални криминалистични лаборатории". Проектът започна да се изпълнява от днес, съобщиха от МВР.

Проектът ще се изпълнява в продължение на 36 месеца. Общият му бюджет е в размер на 1 973 220 евро. От тях, 1 272 644 евро са за инвестиции в техническо оборудване, а с помощта на останалите средства от бюджета на проекта в размер на 700 576 евро ще бъде закупен софтуер.

В рамките на проекта се предвижда да се обнови и разшири оборудването на четири регионални криминалистични лаборатории в ОДМВР Пловдив, Бургас, Варна и Плевен, и Столичната - СДВР.

С реализирането на настоящия проект очакваме повишаване на възможностите на сравнителните анализи на доказателствата, събирани по досъдебните производства, за синтетични наркотици и изследване на цифрови и документни доказателства, отбеляза зам.-министър Милко Бернер

Разкриха нарколаборатория в дърводелски цех в Панагюрище

Разкриха нарколаборатория в дърводелски цех в Панагюрище

Задържан е 41-годишен мъж

По думите му по този начин натоварването върху Института по криминалистика ще се разпредели между петте регионални лаборатории в страната и като цяло процесът ще се ускори, очакват от вътрешното ведомство.

Новото техническо оборудване ще приближи криминалистични служби на България и Норвегия, а това безспорно ще усили и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, заявиха представителите на Националната служба за криминално разследване - Норвегия (Крипос). Те са готови да споделят експертния си опит в различни криминалстични дисциплини в иначе отличната работа на българските си колеги.

Директорът на Научноизследователския институт по криминалистика Добринка Маркова благодари за подкрепата на ръководството на министерството и усърдния труд на колегите си за свършеното до тук и пожела успешна и ползотворна работа занапред.

Целта е да се унифицира техниката, което ще доведе както до по-високо качество, така и до уеднаквяване на показателите при изготвяните в тези лаборатории изследвания. Предвидени са специализирани обучения на експерти в Норвегия и България и провеждането на научна конференция. Заложено е разработването и издаването на Практическо ръководство по криминалистика, обясняват от вътрешното ведомство.

На официалното начало присъстваха зам.-министър Милко Бернер, директора на НИК-МВР Добринка Маркова, представители на партньорите от Националната служба за криминално разследване - Норвегия (Крипос), дирекциите "Международни проекти" и "Публично управление на бюджета", директора на ОДМВР-Варна и представители на базовите научно-технически лаборатории при областните дирекции в Бургас, Плевен, Пловдив и СДВР.