Антимафиоти и спецпрокурори неутрализираха организирана престъпна група в Плевен. Операцията бе проведена вчера, като днес от прокуратурата предоставиха подробности по случая.

ГДБОП разбива престъпна група в Плевен

ГДБОП разбива престъпна група в Плевен

Под ръководството на Специализирана прокуратура

Ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев обясни, че наблюдението е започнало преди шест месеца. Групата се е занимавала с рекет, изнудване, палежи и други престъпления.

Членовете на групата са изнудвали собственици на определени обекти, за да поемат охраната им. Няма да позволим да съществуват такива регионални, криминални владения, изтъкна Гешев. Вече сме 2017-та не 1992-ра, коментира той и се закани нарушителите да усетят тежестта на закона.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че нарушителите си повярвали, че никой не може да ги пипне. Всички бяха изненадани, че ги намираме по леглата, изтъкна той. Двама се опитали да избягат. При акцията са пострадали автомобили на ГДБОП.

Имало е преследване на бегълците, но в крайна сметка антимафиотите са ги неутрализирали. Единият беглец е блъснал кола на ГДБОП със 100 км в час или както го обявиха от спецпрокуратурата: "било е истинско офроуд рали".

Спиридонов похвали антимафиотите от Плевен за добре планираната операция. Има и свидетели срещу престъпниците. Над 70 служители на реда са се включили в акцията. Пет са обвинените към момента, като ръководител на групата е Камен Куката.

В една от колите са намерени множество нотариални актове за прехвърляне на земя, което е ставало насилствено.

Органите на реда призовават пострадали от групата да съдействат, въпреки страха от вендета. Държавата гарантира защита на свидетелите.

Ивайло Спиридонов заяви още, че обект на работа на ГДБОП са подобни местни групи. Много са сърцати тези хора, но като дойде полицията не можем да ги съберем от покривите на къщите, иронично разказа той как е станал ареста на групата.

Очаквайте ни утре и в други градове, тази заплаха към престъпния свят отправи Иван Гешев и допълни: "Ще се разходим из цялата карта на България".