С мярка "подписка" са двама плевенчани, изготвяли фалшиви шофьорски книжки и други документи. Те са задържани от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност", съобщиха от МВР.

59-годишен плевенчанин е предал на 47-годишен местен жител фалшиви чуждестранни талони за регистрация на автомобили. Полицаите са ги хванали на 28 юли. Последвали са претърсвания и изземвания на адресите на двамата в града.

От жилището на 59-годишния мъж са иззети множество доказателства - бланки на дипломи, на свидетелства за правоспособност, за професионално обучение и придобита квалификация. Полицаите открили и удостоверения за раждане; дипломи и свидетелства за завършено образование; удостоверения за сключен граждански брак.

Имало дори и декларации по чл. 25, ал. 8 от Закона за нотариусите и по чл. 264, ал. 1 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс; пълномощни; копия на документи на чужд език; пластики на чужд език; лични карти с интервенция по тях. Открити са и оригинални неистински шофьорски книжки (СУМПС) - около 10 готови и с интервенция по тях - заличени образи, имена и/или серийни номера. Имало снимки на хора с прикрепени към тях листчета с изписани на ръка данни на хора и парични суми към тях, общо в размер на 1620 лева.

Открити били също химикали, лупи, макетни ножчета, лепила, пинсети, самозалепващо се фолио, компютърна конфигурация и преносима флаш памет, мултифункционално устройство и мобилен апарат със SIM карта в него.

От дома на 47-годишния полицаите иззели тетрадка и документи за регистрация на моторни превозни средства на чужд език и нотариално заверени пълномощни, както и мобилен телефон със SIM карта.

Процесуално-следствените действия продължили в книжарница в града и свързано с нея гаражно помещение, използвано от мъж и жена - и двамата на 41-години от Плевен.

Там са установени и иззети два мобилни апарата със SIM карти, две флаш-памети, твърд диск, три многофункционални копирни устройства, два принтера, компютърна конфигурация.

В жилище в плевенски квартал, обитавано от двамата, са открити лаптоп и 12 преносими външни памети. В частен дом в Долни Дъбник, обитаван от 37-годишен мъж, е намерен и иззет издаден дубликат на неистинско свидетелство и диплома за завършено основно образование.

От училище в Плевен, съхраняващо в архив документи, са иззети в оригинал образователните книжа - регистър за издадени свидетелства за завършено образование, класна книга и регистър на записаните ученици в училището, където фигурира дописването на 37-годишен мъж от Долни Дъбник.

Четиримата мъже /59 г., 47 г., 41 г. и 37 г./ са били задържани с полицейска мярка за срок от 24 часа. След изтичането й, с постановление на Районна прокуратура -Плевен от 29 юни, 59-годишния и 41-годишния от Плевен са останали в ареста за 72 часа, а след това съдът им е наложил мярка "подписка".