Днес съдебната система в България не отговаря на потребностите на обществото и на държавата като членка на Европейския съюз.

Това е категоричното мнение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов изказано час преди да стане ясен доклада на Европейската комисия, анализиращ работата на правораздаването.

Цветанов допълни, че написаните слабости в доклада са основателни, но ще го коментира изцяло, когато се запознае с него.

Той добави, че полицията прави всичко възможно обвиненията и доказателствата срещу знаковите фигури от подземния свят у нас да са изрядни, но посочи, че често се получават по-ниски присъди.

Напрежението между вицепремиера и вътрешен министър Цветанов и съдиите е сюжет от вече от няколко месеца, като дори и декларираните добри отношения и добра работна атмосфера между Цветанов и главния прокурор Борис Велчев, не изглади връзките с висшия съдебен съвет.

Периодично Цветан Цветанов обвинява съдиите или за бавни и твърде леки присъди, както бе в случая с Маргините, или за корупция и порочни практики, например при назначенията на ръководни постове в съдебната система.

Вътрешният министър присъства на празничен молебен в Дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" по повод професионалния празник на пожарникарите.