Апелативният съд в София потвърди присъдата на Окръжния съд в Благоевград и остави в ареста Кирил Милушев, който е заподозрян за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж, предаде БНТ.

По време на днешното заседание защитата на подсъдимия настоя на клиента му да бъде наложен "домашен арест", но съдът изтъкна, че има риск мъжът да се укрие при изменение на мярката и уточни, че в най-скоро време съдът предстои да вземе окончателно решение дали Милушев ще бъде екстрадиран във Франция, за да бъде съден за извършеното престъпление, а задържането под стража има за цел да гарантира неговото присъствие по случая.

По думите на адвоката на задържания по времето, когато е извършено престъплението, Кирил Милушев е бил с гипсирана дясна ръка, т.е. няма как да е рисувал по Мемориала в Париж. Също така отбеляза влошеното му психическо състояние поради употреба на алкохол и наркотици и било добре майка му да полага грижи за него.

Припомняме, че на 5 авуст Окръжният съд в Благоевград реши да екстрадира във Франция Кирил Милушев във връзка Европейска заповед за арест. Той е заподозрян за оскверняването на Мемориала на жертвите на Холокоста в Париж, като пресътъплението беше извършено през нощта на 13 май. 

Милушев, заедно с още един заподозрян Г.Ф., беше арестуван на 26 юли в Благоевград, а третият българин е задържан на територията на страна-членка в ЕС. Няколко дни по-късно Софийски градки съд пусна Г.Ф. срещу парична гаранция от 500 лева. 

500 лв. гаранция за единия задържан за поругаването на Мемориала на Холокоста
Обновена

500 лв. гаранция за единия задържан за поругаването на Мемориала на Холокоста

Другият остава за постоянно в ареста