На Велики четвъртък започна второто заседание по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

Припомняме, Масларова и още петима души - Иван Пенев, Росен Стефанов от социалното министерство, бизнесмените Венцислав Драганов, Михаил Методиев - са обвинени в присвояване на 11 милиона лева - от общата сума 19 млн., за изграждане на социален дом в Стара Загора.

В началото на съдебното заседание прокуратурата представи граждански иск от името на Министерство на труда и социалната политика, представлявана от настоящия министър Тотю Младенов.

Гражданският иск обаче не беше приет, тъй като съдът прецени, че не може да се искат 11 млн. лева солидарно от всички подсъдими, при положение, че всеки един от тях е обвинен за различни неща и в различно качество - извършител, помагач или съучастник.

Според съдебния състав, такъв солидарен граждански иск значително би затруднил процеса. Съдът прие, че претенцията, заявена от министерството, не съответства на фактите, изложени в обвинителния акт.

Защитата посочи, че в гражданския иск министерство на труда и социалната политика твърди, че е претърпяло значителни имуществени вреди заради неефикасно разходване на средства, а не в резултат на извършени престъпления.

По време на днешното съдебно заседание представител на Софийска градска прокуратура прочете диспозитива на обвинителния акт, в който се казва, че бившият социален министър в качеството си на длъжностно лице и в условията на продължаващо престъпление, извършвано в периода 6 май 2007г. - 15 май 2009г. е присвоила 11 млн. лева.

Всички подсъдими заявиха, че разбират обвинението и казаха, че на този етап от делото няма да дават обяснения.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 9 май, когато ще бъдат призовани за разпит деветима свидетели.

Преди влизане в съдебна зала Масларова заяви, че е спокойна и няма никакви притеснения за процеса.

От думите й стана ясно, че не знае дали срещу нея ще бъде предявен граждански иск в размер на 11 милиона лева. „Явно не му е ясно колко пари трябват за бедните. Ако си мисли, че с 11 милиона ще спаси България...", обърна се Емилия Масларова към настоящия социален министър Тотю Младенов.

На въпрос дали вижда някаква символика между нейния арест и този на бившия военен министър Николай Цонев Масларова каза: „Не го считам за символика, а за нещо нормално - започнало е, има притеснение, има съмнение, нека си мине през съда."

Тя коментира, че така ще бъде най-чисто и справедливо и допълни, че лично много е държала случаят да мине през съда.

Ексминистърката пожела весели Великденски празници на българите.