Върховният административен съд (ВАС) ще приема жалби срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с изборите на 27 октомври 2024 г. и по време на празничните и почивните дни в периода от 6 до 8 септември. Целта е да могат да се насрочват и разглеждар своевременно делата по Изборния кодекс, съобщиха от ВАС.

Председателят на съда Георги Чолаков е разпоредил постъпилите по електронен път или на хартиен носител жалби, документи и книжа, свързани с предсрочните парламентарни избори, да бъдат регистрирани в деловодната система на съда от дежурните служители и да се насочват незабавно към изпълняващия функциите председател на ангажираното с изборните казуси Четвърто отделение за образуване на дела и разглеждането им в открити съдебни заседания.

Делян Пеевски не вижда разпад, а ДПС - Ново начало

Делян Пеевски не вижда разпад, а ДПС - Ново начало

ДПС иска да има публична процедура за всички назначения на президента

Делата се разпределят чрез Централизираната система за случайно разпределение на делата между всички съдии от Четвърто отделение без магистратите в отпуск.

Припомняме, че в първия ден от приема на документи за регистрация за вота работата на ЦИК бе блокирана с часове заради конфликта между двете фракция в ДПС - около Делян Пеевски и Ахмед Доган. В крайна сметка бяха приети само документите на две коалиции с тяхно участие. Очаква се обаче на базата на подадените документи комисията да реши дали да ги допусне до участие в изборите. Вероятно решението на ЦИК ще е в полза на едното от двете ДПС-та, а другото се предполага, че ще обжалва пред ВАС.

Валентин Тончев: Най-вероятно Доган ще бъде в листите на ДПС

Валентин Тончев: Най-вероятно Доган ще бъде в листите на ДПС

Доган се връща в оперативната политика