И двете ДПС-та подадоха документите си в ЦИК. Съответно двата екипа дежурни членове на ЦИК приеха документите им.

ДПС на Доган ще се яви в коалицията "ДПС - Демократи, права и свободи", и "ДПС на Пеевски - Ново начало" е с две партии в коалиция.

Малко преди това на заседание с кворум от 11 души, но без присъствието на председателя Камелия Нейкова, ЦИК гласува протоколно решение едновременно и без пореден номер в регистъра да приеме документите на двете групи представители на ДПС, които бяха завардили залата на комисията - едните вътре, другите отвън.

ЦИК не отвори врати, жандармерия охранява входа за изборите

ЦИК не отвори врати, жандармерия охранява входа за изборите

ДПС на Пеевски саботира работата на комисията

Искра Михайлова от крилото, подкрепящо Делян Пеевски, обяви, че ДПС - Ново начало ще се явят на предсрочните парламентарни избори с двама коалиционни партньори - ПП Български глас и ПП Новите лидери*. Тя добави, че ДПС - Ново начало очаква решението на ЦИК за коалицията, в която ще се явят, като отбеляза, че българските избирател е интелигентен, разумен, позитивен, избирател, който решава напълно съзнателно какво прави и няма да бъде объркан от наличието на две ДПС-та.

Интересното е да се отбележи, че именно ДПС - Ново начало излязоха първи от ЦИК.

Искра Михайлова заяви, че няма очаквания към момента. Тя посочи, че ЦИК има проблеми с вътрешната си организация, трудно взима решения и затова си е оставила възможността да изиска от нас допълнителна информация от документите.

Михайлова е на мнение, че си е заслужавало спора затова кой да се регистрира първи на изборите - дали ДПС на Ахмед Доган или ДПС на Делян Пеевски, тъй като младежите на партията, подкрепяща Пеевски трябвало да се чувстват първи. Искра Михайлова се надява на достойно представя на вота с подкрепата на всички разумни хора.

Байрам Байрам пък сподели още, че секретарят на ЦИК - Севим Чаушева е била притискана.

С възгласи "ДПС, ДПС, ДПС" бе посрещнат съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров от крилото, подкрепящо Ахмед Доган. Той обяви, че ДПС, подкрепящо Доган, ще се яви в коалиция с две партии - СБОР "Справедлива България обединени родолюбци" и Земеделски народен съюз**. Движението ще участва с абревиатурата ДПС на изборите, като ориентацията на партията ще е евроатлантическа - европейска политика за по-добър живот в България.

Името на коалицията на Движението ще е ДПС - "Демокрация, права и свободи".

"Ние бяхме първи сутринта, но отново се оказа натиск и групата на Пеевски оказа сериозна съпротива и възпрепятства работата на представителите на ЦИК", оплака се Чакъров.

Остава неясно как ЦИК ще реши централния въпрос - може ли една и съща партия да присъства в две различни коалиции и кой ще използва марката "ДПС" на 27 октомври.

Кой кой е в коалициите: 

*С ДПС на Пеевски:

Политическа партия "Български гласъ" на последните парламентарни избори през май 2024 успя да спечели 3378 гласа или 0.16%. Предишният им опит да се явят на избори е неуспешен - ЦИК отказа да ги регистрира.

За ПП "Новите лидери" няма много следи в интернет пространството с изключение на публичен сайт с изключително постно представяне. Няма известни лица в представянето й, а единствената публична информация за партията е, че на местните избори през 2023 г. са участвали в коалицията "Съединени за Пловдив" около бившия зам.-кмет Георги Титюков.

**С ДПС на Ахмед Доган

СБОР - партията преди се казва "Нова алтернатива" е беше основа от бившия министър на отбраната Николай Цонев. На изборите през 2023 г. предостави регистрацията си на бившите депутати от ИТН Ива Митева и Любомир Каримански, но се добраха до едва 0.35%. От 2022 г. съпредседател на СБОР е адвокат Георги Гатев - бивш член на Висшия съдебен съвет.

Земеделски народен съюз, едно от многото БЗНС-та, се ръководи от бившия депутат Румен Йончев. През годините ЗНС влиза във всякакви коалиции - от БСП до ББЦ на Николай Бареков, "Лидер" на Христо Ковачки, "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев и "Български възход" на Стефан Янев.

От пресцентъра на ДПС на Делян Пеевски по-късно съобщиха, че са се регистрирали със 7222 подписа. Разпространиха и снимка, явно от сградата на Народното събрание, на която присъства и Делян Пеевски, който не се яви нито пред журналисти, нито и пред самите членове на ЦИК.