Централната избирателна комисия се събра на спешно съвещание, за да отблокира процеса по регистрация на партиите и коалициите за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. ЦИК обсъди няколко варианта: да искат ли с писмо друго помещение в Народното събрание или извън парламента за прием на документи за изборите. Обсъден бе и вариант да се приемат документите на двете крила на ДПС едновременно и да няма номера. Това заседание на ЦИК вече се излъчваше онлайн, тъй като и журналистите тази сутрин останаха извън сградата на комисията заради блокадата на жандармерията.

"Трябва да вземем решение как да създадем организация по приемане на документите, обстановката да е нормална за членовете на ЦИК и за партиите. Ние не сме спирали да обсъждаме всички варианти. В тази обстановка няма как да приемем документите", заяви председателстващият заседанието Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК. Негово бе и предложението за нова зала, която да бъде предоставена от Рая Назарян, за да може да се даде нов старт.

Дебатите

"Позорно решение. ЦИК променя условията, за да създаде предимство на определена група хора. Съжалявам за авторитета на институцията, че тя се създава в услуга на политически лица", коментира Севинч Солакова.

Ерхан Чаушев няколко пъти заяви, че пред ЦИК присъства само една единствена партия - ДПС с председателя си и според него в момента се отказва регистрация на партия.

Димитър Димитров посочи, че партията има съпредседатели, а членовете на ЦИК точно това премълчават. Или по-точно се опитват да избегнат. Чуха се обвинения за заряване на главата в пясъка и очакване на бурята да отмине. 

В дебатите се включи и Цветозар Томов, който уточни, че реално ЦИК в момента само приема документите, а не извършва регистрация и не е работа на ЦИК в момента да разрешава съдебни спорове.

Севинч Солакова се аргументира и заяви, че членовете на ЦИК премълчават, защото се страхуват да регистрират ДПС с председател Джевдет Чакъров. "Съжалявам за авторитета на институцията, която се поставя в услуга на определена група хора. ЦИК дори няма инстинкта за самосъхранение на държавен орган."

ЦИК не събра мнозинство да изпрати писмо до Народното събрание с искане за друга зала и място за прием на документи. 5 членове гласуваха "за" това решение, което означава нов старт, а шестима членове бяха против, включително самия Димитров.

Бе взето обаче протоколно решение регистрацията да започне от два екипа едновременно, така че да бъдат приети документите и на двете партии. Макар и решението да беше оспорено от Георги Баханов, тъй като няма такава регистрация без поредност на номера. Срещу това решение гласуваха трима членове на ЦИК - Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Красимир Ципов.