Апелативният съд пусна Борислав Балджийски срещу гаранция от 5000 лева.

По този начин висшата инстанция промени решението на градският съд, който преди дни остави за постоянно в ареста футболиста, обвинен за убийството на 36-годишния Петър Алексов.

Разследващите са установили, че след реплика на Алексов към компанията на Балджийски, минаваща с лек автомобил покрай столичното казино „Милениум", Балджийски слиза, удря Алексов, който при падането наранява главата си, в резултат на което умира.

Футболистът заяви пред апелативните съдии категорично, че след като юристът на „Топлофикация" Петър Алексов е паднал, е бил жив. Той е бил жив и когато Балджийски си е тръгнал.

Магистратите се съгласиха, че данните до момента сочат, че падането на убития юрист на „Топлофикация" е в резултат на удар, както разказва един от свидетелите - охранителя Асен Дамянов. Именно въпросът за падането на мъжа стои за изясняване от разлседващите.

Съдът не оспори, че смъртта е настъпила вследствие на черепно-мозъчна травма, причинена от падането. Спорна е обаче каква е причината за падането.

Преценено беше, че няма данни футболистът да извърши друго престъпление или да се укрие, както реши по-долната инстанция.

Данните, събрани до момента показват по-скоро, че има причиняване на тежка телесна повреда и смъртта е по непредпазливост.

Защитата в лицето на Свилен Димитров обясни, че „мотивите на съда са, че няма как да се изведе на този етап умисъл за причиняване на смърт".

Братът на Балджийски пък сам поиска да каже, че „той е невинен и е забъркан в някаква каша и ще се разбере всичко". „Не знам кой го е забъркал, нали виждате, че е невинен", каза той и посочи, че за това съди от чутото в съда.

Балджийски запази мълчание, а по-рано пред залата се бяха събрали близки на починалия Петър, които настояваха за справедлив процес.