Състав на Софийския градски съд заседава по делото срещу Стефан Софиянски за бизнесцентъра "Гурко 1".

Срещу Софиянски са повдигнати обвинения за неизпълнение на решение на Столичен общински съвет от 14 юли 1997 година, с което е одобрено внасянето на апортна вноска в бизнес център "Гурко 1", заедно с правото на строеж и незавършеното строителство на бизнес центъра.

Според обвинението Софиянски е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация и с действията си е причинил значителни щети на общината. От това за общината, като акционер в бизнесцентъра, са настъпили значителни щети в размер на 1, 035 млрд. неденоминирани лева.

Припомяме, че през 2004 г. бившият кмет на София Стефан Софиянски е обвинен за престъпление по служба. През последните 3 години делото е многократно отлагано.

На 25 септември 2006 г. Софийският градски съд гледа делото срещу Стефан Софиянски за бизнесцентъра на "Гурко" 1. Съдът отлага делото, тъй като Софиянски, в качеството си на евронаблюдател, е заминал за Страсбург. Впоследствие Софиянски е избран за евродепутат.

Припомняме, че днес се открива януарската сесия на ЕП и тържествено ще бъдат посрещнати българските и румънски евродепутати в Страсбург.