Стотина протестиращи излязоха пред Съдебната палата в центъра на София, за да поискат истинска съдебна реформа и независими съдебни органи.

Те изпревариха с един час основния протест, събиращ се в 18:30 пред парламента, но целта бе да се подкрепят съдиите, които за втори път застанаха пред палатата в знак на протест.

Припомняме, след приетите на второ четене промени в Конституцията според мнозина не се осъществиха намеренията за разделяне на съдийската и прокурорската колегия във ВСС по такъв начин, че политическата квота от съдиите да не е решаващият фактор, а в прокурорската- решенията да не са в ръцете на главния прокурор.

Така всяка вечер в последните дни демонстранти с викове „Мафия” и „Реформа” огласява центъра на София, получавайки подкрепа и от някои магистрати.

Днес за втори път след работното си време 20-тина съдии излязоха пред Съдебната палата, за да поговорят с гражданите каква трябва да бъде съдебната реформа според тях. Този път магистратите не излязоха облечени в съдийските си тоги, но се закичиха с везните на Темида – знакът на справедливостта.

Припомняме, вчера Съюзът на съдиите призова колегията да протестира в цялата страна с искане за реформи.

Отново съдиите бяха посрещнати с аплодисменти от събралите се протестиращи. Магистратите застават твърдо зад позицията, че тяхната цел не е спекулативна и не се обявяват против определена политическа сила или против управлението, а искат само едно – независим съд и независима, но не и безотчетна прокуратура.

Междувременно, движението пред Съдебната палата протича нормално, като бул. „Витоша” не е блокиран.
Полицейско присъствие в района почти няма, тъй като протестът вече е доказал своя подчертано мирен характер, а и времетраенето му не е особено голямо.

Протестът на съдиите в Пловдив се превърна в протест на адвокатите. Нито един съдия от Пловдивските съдилища не излезе, въпреки призива да подкрепят акцията на своите колеги от София.

Пред сградата на съдебната палата в Пловдив се събраха стотина адвокати, към тях се присъединиха преподаватели и студенти от Пловдивския университет.

Единственият съдия, който присъстваше в площада пред Съдебната палата, бе представител на Пазарджишкия съд Красимир Лесенски.

преди 8 години в 19:05 ч.

Протестът, тръгнал от Съдебната палата, стигна до парламента, блокирайки движението

Снимка 212278

Източник: kamerite.novatv.bg

Последно обновление в 19:10 ч. на 14.12