Наказателните дела се бавят заради качеството на събраните от досъдебното производство доказателства. С този проблем ще се сблъскат и специализираните съдилища, които правителството предлага да се създадат.

Това каза председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, цитирана от БНР. „Правя уговорката, че идеята ми е известна само в медийното й отразяване.

Преди да се започне с каквато и да било структурна реформа, трябва да се знае какъв е проблемът, допълва Тодорова. При добро управление на човешкия ресурс и при добра организация на процеса, би могло и към настоящия момент да се постигне т.нар. концентрация на процеса.

Ако се налага събиране на доказателства, няма как това дело да не бъде отложено. По думите на Мирослава Тодорова неразформираната система на прокуратурата и МВР, това са проблеми, които са отбелязани не само от ЕК, те са отбелязани и в много решения на Европейския съд по правата на човека, а също така нерешените кадрови проблеми на съда.

Би трябвало да се съобразим и с препоръките на европейските институции. Когато правим такива сериозни реформи, да се обръщаме към компетентни юридически становища, коментира Тодорова.

Междувременно зам.-главният прокурор Галина Тонева уточни, че дискусията за предложението на управляващите за създаване на специализирани съдилища е още в началото.

„Не изпитвам абсолютно никакви опасения от това, че тези специализирани звена на съдебната система биха придобили облика на извънредни съдилища и извънредни структури. Би трябвало да доведе, като основен свой резултат, до по-доброто професионално израстване на магистратите, които правораздават в съответната сфера на наказателното право и съответно като резултат от това - за повишаване качеството на самото правосъдие", казва тя.