Ако имах стабилен гръб, нямаше да съм тук днес. Това заяви на влизане в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Румяна Ченалова по повод интервюто с френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, в което той свърза името й в корупционен скандал.

„Мисля, че Господин посланикът е дълбоко заблуден, а кой и защо го е заблудил, ще се изясни", коментира Ченалова. Според магистрата изявлението на Кабан не е в дипломатически тон. Ченалова си обяснява нападките срещу нея с това, че "може би някой има икономически интереси".

Определението, което той даде  за съдебната система - "гнили ябълки" не е засегнало пряко Чаналова. „Ако ви кажа, че се чувствам прекрасно, едва ли ще ми повярвате", коментира в тази връзка обаче съдийката.

Ченалова дойде във ВСС с две чанти с доказателства, за да обясни действията си, а след това ще изчака резултатите от проверката.

Припомняме, ВСС се самосезира по повод излъченото интервю с френския посланик по bTV. Председателят на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС Ясен Тодоров е образувал преписка във връзка с изказването на дипломата. Ченалова обеща, че ще представи конкретни писмени доказателства, а не голословни твърдения.

Тя призна, че темата за случайното разпределение на дела върви отдавна в общественото пространство и има много голямо напрежение. Ченалова коментира метода за случайно разпределение, възприет от европейските съдилища и действащ в България. Междувременно съдийката поясни, че навсякъде по света председателите на съдилища разпределят по своя преценка делата - според тежестта на делото и според квалификацията на съответния съдия.

Съдия Ченалова бе категорична, че не е по-натоварена с дела от другите си колеги. Тя се противопостави на твърденията, че всички дела между Делян Пеевски и Цветан Василев били разпределени именно на самата нея. По думите й делата се водят между фирми, които имат представители. Те са посочили съответните искови или други молби и съдиите работят по тях.

„Аз не знам дали тези дела или фирми са на Делян Пеевски или пък на Цветан Василев, някой друг знае", поясни Ченалова. Тя призова, някой да си направи труда, като знае кои са тези фирми, да влезе в системата и да види кои други съдии се занимават. Иначе, по думите й, се получава така, че хвърляш кал по едно име и фразата започва да се върти, без някой не си направи труда да провери дали това е така.

Тя даде за пример това, което последно е прочела - че 3 от делата за несъстоятелност на фирмите на Делян Пеевски и Цветан Василев са при нея. Според Ченалова няма такова нещо. Самата искова молба се гледала от друг съдия, който обаче останал невидим. Съдийката дори напомни на медиите да спазват своя Етичен кодекс и да проверяват информацията, която публикуват.

Твърденията, че е съдията на Първанов и на Цветанов, са направили Ченалова "уязвима". Магистратът си обяснява случващото се с това, че самата тя не е предприела мерки да се защити. Идеята не е в това дали съдия Ченалова е извършила нещо правилно, а дали по реда на "случайното разпределение" получава случайни дела, смята тя.

Ченалова се жалва, че е нападана многократно. „Ако имах зад гърба си някой, който да ме защити, днес нямаше да съм тук", категорична бе тя.

Същевременно Ченалова чака решение и от друго дисциплинарно производството срещу нея, което ВСС образува миналата година срещу нея. То е за нарушение на Етичния кодекс на магистратите във връзка със замесването ѝ в скандала с източването на 2.5 милиона долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак".

Ченалова призова да бъде обърнато внимание на условията на работа на магистратите. „Никой не казва как работи този съд и как всеки съдия решава по 1000 дела годишно, как разглежда тези дела в открити заседания", оплака се съдийката.

Ежедневно постъпвали стотици молби, експертизи, които магистратите трябва да прочитат и да се произнасят. „Преди да кажем, че съдебната система е корумпирана, нека да кажем какво сме направили, за да работи тя добре", призова Ченалова.