Организирана престъпна група за имотни измами в изключително големи размери беше разкрита от инспектората към Висшия съдебен съвет съвместно с Министерството на вътрешните работи.

Формално погледнато всичко е законно", обясни Нилка Итова от инспектората към ВСС.

Това стана ясно след първата делова среща между представители на инспектората на МВР.

Става въпрос за имотни измами със собствеността на възрастни хора без наследници.

Адвокат и съдия от Костинбродския районен съд са работили заедно, за да постигнат престъпните си цели.

По двата сигнала има образувани прокурорски преписки и в момента инспекторатът е в процес на изготвяне на акт за дисциплинарно наказание на съдията.

Ролята на адвоката в престъпната схема е била да изготвя фалшиви завещания и документи на името на трето лице, което не е знаело за случая.

По този начин са били присвоени имотите на 90-годишна възрастна жена и на още един възрастен мъж.

Адвокатът в момента е извън пределите на страната и е обявен за общонационално издирване.

В хода на съвместното разследване между инспектората и МВР е било установено, че между 30%-40% от изпълнителните листове, получени при въпросния костинбродски съдия, са подадени от този адвокат.

Всички те са били уважени.

След днешната среща между инспектората и МВР на съвместна пресконференция представителите на двете институции обявиха, че ще продължат да поддържат активни контакти помежду си, поради сложния характер на разследваните престъпления.

Следващата седмица трябва да станат ясни имената на двамата извършители, тъй като тогава вече ще е готов актът за дисциплинарно наказание.