Съдия Иво Дачев си направи отвод по делото за несъстоятелността на КТБ. Това съобщават от Софийския градски съд (СГС). Делото ще бъде преразпределено публично утре – 21 януари.

От съда информират, че в хода на производството в медиите (телевизионно предаване, излъчено на 17 януари) са изнесени твърденията, че съдията, на когото ще се падне делото, е бил известен на определени лица още преди неговото преразпределение.

Твърденията не са подкрепени с доказателства, но създавали представи, които разклащат убеждението в обществото за справедлив и прозрачен съдебен процес, изтъкват магистратите. Те подчертават, че вярата в справедливостта е сред основните ценности на всяко съвременно демократично общество. Страните по всяко дело имат право на справедлив съдебен процес, разгледан от независим и безпристрастен съд.

Според СГС обществото трябва да бъде твърдо убедено, че делото за несъстоятелността на КТБ се разглежда обективно и решенията на съда ще бъдат основани единствено на закона. Магистратите са категорични, че у гражданското общество не трябва да остава и най-малкото съмнение в независимостта на съдията при вземане на решенията. Именно това е причината, поради която твърденията в телевизионното предаване, макар и безпочвени, поставят под съмнение безпристрастността на съдията-докладчик. Тези обстоятелства налагали той да бъде отведен от по-нататъшното разглеждане на спора, поясняват още от СГС.

Съдът отвежда съдия Иво Дачев от делото, което ще бъде преразпределено отново на случаен принцип.